Binance odbija podatke o klijentima koje je razmena izveštaja dostavila ruskoj vladi

Binance odbija podatke o klijentima koje je razmena izveštaja dostavila ruskoj vladi

Binance odbija podatke o klijentima koje je razmena izveštaja dostavila ruskoj vladi

VESTI

Glavna kripto berza Binance dovela je u pitanje tačnost izveštaja u kojem se navodi da je jedan od njenih regionalnih šefova pristao da dostavi ruskoj finansijsko-obaveštajnoj jedinici podatke o klijentima koji se potencijalno odnose na donacije aktivisti protiv korupcije i Putina Alekseju Navalnom.

Rojters je u petak izvestio da se šef Binance-a za istočnu Evropu i Rusiju Gleb Kostarev sastao sa zvaničnicima ruskog Rosfinmonitoringa, službe za finansijski nadzor povezane sa Federalnom službom bezbednosti zemlje, ili FSB, u aprilu 2021. Kostarev je navodno pristao na zahtev vladinog tela da preda određene korisničke podatke — uključujući imena i adrese — kasnije govoreći saradniku da nema „velikog izbora“ po tom pitanju. Međutim, druga neimenovana kripto berza navodno nije pristala da pruži podatke o klijentima Rosfinmonitoringu zbog zabrinutosti o tome kako će se informacije koristiti, kao i zbog veza jedinice sa FSB.

Rosfinmonitoring je možda pokušavao da dobije informacije od korisnika koji doniraju bitkoin (BTC) Navaljnom, koji je trenutno u zatvoru u Rusiji nakon što je u martu proglašen krivim za nepoštovanje suda i proneveru. Mnoge grupe za ljudska prava, uključujući Amnesti internešenel, tvrde da su optužbe politički motivisane jer je Navaljni direktno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina za korupciju i optužio šefa države da je odgovoran za njegovo trovanje u avgustu 2020.

Međutim, u postu na blogu u petak, Binance je nagovestio da je izveštaj dao „lažni narativ“ koji je pružio „dovoljnu ravnotežu da se pokuša izbeći pravna žalba“. Kompanija je saopštila da je "kategorički lažno" da je delila korisničke podatke sa "ruskim agencijama pod kontrolom FSB-a i ruskim regulatorima" i da je prestala da radi u Rusiji nakon invazije zemlje na Ukrajinu 24. februara.

„Danas, bilo koja vlada ili agencija za sprovođenje zakona u svetu može da zahteva korisničke podatke od Binance-a sve dok ih prati odgovarajuća pravna ovlašćenja. Rusija nije ništa drugačija [...] Binance nije ušao u bilo koji oblik neobičnog sporazuma sa ruska vlada koja se razlikuje od bilo koje druge jurisdikcije“. Binance je objavio razmenu e-pošte između Rojtersa i njegovih portparola, koje su bile deo istraživanja za izveštaj. Firma je takođe rekla da će uputiti zvaničnu žalbu novinskoj kući, navodeći "hipe" ili senzacionalističko novinarstvo.

Pre te izjave, činilo se da su mnogi korisnici Tvitera bili kritični prema Binanceovom odgovoru na izveštaj. Najmanje jedna osoba je navela da bi potezi Rusije ka usvajanju pro-kripto propisa mogli biti povezani sa njenim prijavljenim pokušajima da dobije pristup korisničkim podacima, to jest, omogućavanje građanima da koriste kripto kako bi pratili transakcije.

„Rusija voli kriptovalute kada su američki dolari ograničeni, ali mrzi je kada se koristi za finansiranje političke opozicije“, rekao je Majkl Bond, advokat i kanadski državljanin.

„Ovo je zastrašujući pogled na pritisak koji [Federalna služba bezbednosti] može da izvrši na lidera kompanije u Rusiji, dok rukovodstvo organizacije van Rusije nema pojma da se to dešava“

Prethodni članak Premestite vaš kripto novac u novčanike! LEDGER ili TREZOR? BTCU...
Naredni članak Majnovanje u osnovnoj školi

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar