Bitkoin: Definicija pojma.

Bitkoin: Definicija pojma.

Bitkoin je prva i trenutno najpopularnija kripto valuta. Nastao je 2008 godine, a već 2009 je pušten u opticaj. Tvorac bitkoina predstavlja se pod pseudoniumom Satoši Nakamoto. Do dan danas nije poznato da li se radi o pojedincu, grupi ljudi ili organizaciji. Pravi Satoši Nakamoto negira bio kakvu povezanost sa bitkoinom. Sama reč bitkon nastala je od reči bit, osnovne jedinice programiranja i komunikacije, i reči koin, u prevodu novčić.

Za pravilno razumevanje bitkoina i tehnologije iza njega potrebne su godine izučavana. U ovom članku ćemo na najednostavniji način objasniti osnovne komponente bitkoina, njegovog funkcionisanja i potencijala koji sa sobom nosi.

Bitkoin je sredstvo razmene. Možemo ga definisati kao decentralizovanu, digitalnu kripto valutu, koja se zasniva na blokčejn tehnologiji. Suštinski, bitkoin je novac, ali je baziran na prinicipima koji ga bitno razlikuju od konvencionalnog novca. O kriptografiji, blokčejn tehnologiji, decentralizovanim mrežama i rudarenju kripto valuta, možete opširnije pročitati na ovom sajtu.

Bitkoin je softver, tačnije open-source kod, koji je hardverski podržan od strane hiljada individualnih kompjutera, tj. njihovih grafičkih kartica. Svaki pojedinac se može uključiti u programiranje ovog koda, pod uslovom da ispunjava potrebne uslove. Isto tako, svako se može uključiti i u „rudarenje“ bitkoina, odnosno korišćenje svog hardverskog potencijala za pordžavanje blokčejn transakcija.

Bitkoin je svetska mreža. Poput interneta, bitkoin i blokčejn funkcionišu na principima servera, uovom slučaju graafičkih kartica koje pripadaju rudarima i kompleksnih matematičkih operacija kojima se sva dešavanja na mreži obrađuju. Bitkoin je mreža na mreži.

Ovde dolazimo do decentralizovane prirode bitkoina. Kada se jedan blok podataka obradi i kao takav skladišti u blokčejnu, on se može izmeniti samo uz saglasnost svih učesnika mreže, što je praktično nemoguće. U ovoj mreži svi odnosi između učesnika su zasnovani na direktnom kontaktu (peer-to-peer) i niko pojedinačno ne može donositi odluke po bilo kom pitanju. Ne postoji centralna institucija, poput banke, koja će uređivati odnose između učesnika, donositi pravila ili ih sprovoditi. Uslovno govoreći, jedina institucija na ovoj mreži je blokčej, baza podataka koja se zasniva na unapred određenim pravilima, zapisanim u kodu, koja se nikada ne mogu promeniti. Promena koda podrazumevala bi kraj blokčejna.

Bitkoin je stvoren kao nagrada za „kripto rudare“.

Prethodni članak Bitkoin: Istorijat.
Naredni članak Ko je kreirao Ethereum?

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar