Kripto pojmovnik I

Kripto pojmovnik I

Poštovani čitaoci, pred Vama je članak koji za glavni cilj ima opis svih bitnih pojmova korišćenih u kripto svetu. Poznavanje pojmova je prvi korak ka spoznaji oblasti na koju se odnose. Ukoliko imate želju da budete deo kripto sveta, ovaj članak je namenjen Vama. Svi kripto pojmovi biće predstavljeni u izvornom obliku, na engleskom jeziku, jer se oni isključivo koriste u tom obliku. Zbog velikog obima kripto pojmova, ovaj članak biće objavljen u šest delova.

ADDRESS

Address je jedan od ključnih segmenata u transakcijama kripto valuta. Kripto address je zapravo odredište na koje šaljete ili primate kripto valutu. Moše se definisatio kao adresa računa preko kojeg se vrše transakcije kripto valuta. U tom smislu, veoma je slična bankovnom računu. Kripto address ima alfanumetički karakter, sastoji se od niza slova i brojeva. Npr, "1BvBMSEYstWetqTFn5Au4m4GFg7xJaNVN2".

ALTCOIN

Kripto pojam, Altcoin, ima dva osnovna značenja. Prema prvom značenju, pod Altcoinom prodrazumevamo sve kripto valute osim bitokina. Alternative coin - Alcoin. Drugo značenje ovog kripto pojma opisuje ga kao "alternative protocol asset", što znači da se protokol, u smislu skupa pravila, kod ovih kripto valuta razlikuje od protokola koje koristi bitkoin. Itirijum je bio glavni primer Altocoina.

ARBITRAGE

U kripto svetu, arbitrage podrazumeva iskorištavanje razlike u ceni između dve različite kripto berze. Ako se bitokoin prodaje za 69,920 dolara na jednoj berzi, a za 70,000 dolara na drugoj, trgovac može kupiti kripto valutu na prvoj berzi i prodati je na drugoj za skromnu zaradu. Kada se u ovaj postupak ukuljuči i konstantna fluktuacija cena na tržištu kripto valuta, jasno je da samo pravi majstori trgovine mogu ostvarivati profit na ovaj način. Postoje i algoritmi koji mogu automatizovati ovaj proces.

ATH

"ATH" je skraćenica od "all-time high", najviša vrednost svih vremena. ATH je od velike pomoći pri praćenju tržišta kripto valuta zbog njihove volotilnosti i konstantne fluktuacije. Poznavanje ATH-a određene kriptovalute, može predstavljati važan orjentir u postupku donošenja odluka. Po pravilu, svaka kripto valuta doseže svoj ATH postepeno, tako što prvo obori nekoliko najviših "lokalnih" rekorda, a tek se potom stabilizuje na ATH.

BEAR/BEARISH

Bear, u prevodu medved, je svaka osoba na kripto tržištu, koja veruje da će se vrednost određene kripto valute, ili čitavog kripto tržišta smanjiti. Drugi način izražavanja ove pojave je reći da neki trgovac ima "bearish" odnos prema određenoj kripto valuti, jer smatra da će njene vrednosti opasti.

BLOCKS

Blockchain tehnologija zasnovana je na nizu blokova podataka u koje us upisane informacije o transferima određene kripto valute. Uvid u informacije upisane u blokove, a time i u izvršene transakcije, imaju svi, pod uslovom da poseduju softver potreban za ovu operaciju. Često se navode serijski brojevi blokova u kojima su načinjene velike transakcije koje su uticale na cenu kripto valute. Npr, "Upravo je obrađen transfer do 1,000 bitkoina sa Binance kripto menjačnice na Crypto.com menjačnicu."

BLOCKCHAIN

Blockchain, predstavlja listu zapisanih informacija, smeštenih u segmente, blokove, i međusobno povezanih metodom kriptografije. Ovi blokovi sadrže informacije o svim izvršenim transakcijama. Kada se jednom ostvari unos podataka, on je nepromenjiv, jer je potreban konsesus svih učesnika, a njega je nemoguće ostvariti. To dalje znači da je blockchain potpuno decentralizovan sistem, u smislu odlučivanja, jer svi učesnici imaju pravo veta na odluke.

BULL

Termin bull, odnosno bik, odnosi se na trgovca koji veruje da će kripto valuta porasti i u skladu sa time se ponaša na krpto tržištu. Termini bull i bear se nalaze u direktnom krespondirajućem odnosu, i suštinski predstavljaju dva osnovna tipa ljudske ličnosti, optimistu i pesimistu. Zauzimati poziciju bull ili bear na kripto tržištu može biti veoma finansijski opasno zbog predvidljivosti koji takva pozicija nosi sa sobom.

Nastavak u sledećem članku.

Prethodni članak Itirijum oborio rekord!
Naredni članak Kripto pojmovnik II
Ukupno Komentara: 2
profile.webp
Marko Belic
12:00, 15.11.2021

Poštovani Dejane, Evo linka koji će Vam biti od koristi: https://support.blockchain.com/hc/en-us/articles/211160663-How-can-I-look-up-a-transaction-on-the-blockchain- Tu možete naći odgovor na Vaša pitanja. Za sva ostala pitanja slobodno nas kontaktirajte. Hvala na intersovanju.

profile.webp
Dejan M.
22:07, 13.11.2021

Kada u ovom clanku napominjete : BLOCKS : softver potreban za ovu operaciju. Da li znate koji je softver potreban da se instalira kako bi se ovo pratilo ili je to samo za neki veci stepen. Kao administrator ?


Ostavite Komentar