Rudarenje kriptovaluta u Republici Hrvatskoj.

Rudarenje kriptovaluta u Republici Hrvatskoj.

Rudarenje kriptovaluta se u Republici Hrvatskoj oporezuje u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak. Porez na prihod od ove delatnosti se plaća kao porez na drugi dohodak, odnosno kao porez na dohodak od samostalne delatnosti. Međutim, glavni kriterijum za utvrđivanje poreza u ovom slučaju je da li se rudarenje kriptovaluta obavlja kao kontinuirana delatnost ili ne.

Iz Poreske uprave Republike Hrvatske stiže vest da "ako porezni obveznik 'rudarenje' obavlja kontinuirano i s namjerom stjecanja dohotka u dužem vremenskom razdoblju te mu je to 'osnovno zanimanje', po toj osnovi obvezan je registrirati samostalnu djelatnost i dohodak utvrditi sukladno člancima 30. do 35. Zakona (a može to učiniti i dobrovoljno ako samo povremeno ostvaruje dohodak po toj osnovi)."

Međutim, "ako fizička osoba stekne određeni iznos kriptovaluta za određenu protučinidbu, primjerice, gledanje oglasa, ispunjavanje anketa, promociju određenih proizvoda na vlastitoj web-stranici ili drugim načinima oglašavanja, po toj osnovi utvrđuje se drugi dohodak ili dohodak od samostalne djelatnosti kako je prethodno navedeno."

Da sumiramo, ukoliko se u Republici Hrvatskoj kontinuirano bavite rudarenjem kriptovaluta, na duži vremenski period, i imate svu opremu potrebnu za ovu delatnost, neophodno je da otvorite firmu, kako biste ostali u legalnim tokovima. Sa druge strane, ukoliko kriptovalute ne stičete po osnovu trgovine ili rudarenja, već nekim drugim putem, potrebno je da stečeni prihod prijavite na dobrovoljnoj bazi, a on će u skaldu sa tim biti oporezivan po drugom osnovu.

Prethodni članak Bitkoin i Itirijum glavni u Japanu i Singaporu, dok Australijanci...
Naredni članak U Mrkonjić Gradu, Republika Srpska, BiH, otkriven pogon za ilegal...

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar