Meksiko zvanično zabranio korišćenje kriptovaluta.

Meksiko zvanično zabranio korišćenje kriptovaluta.

Nakon nekoliko meseci špekulacija i nakon odluke vlade El Salvadora da u potpunosti integriše kriptovalute u svoj monetarni sistem, meksički zvaničnici objavili su da je korišćenje kriptovaluta u meksičkom monetarnom sistemu zabranjeno i da ta odluka neće biti promenjena u bliskoj budućnosti.

„Kriptovalute nisu legalno sredstvo plaćanja i ne tretiraju se kao valute u aktulenom regulatornom okviru zemlje“, rekao je Arturo Herera, meksički ministar finansija, na sednici Radne grupe za finansijske akcije, globalnog tela za sprečavanje pranja novca, objavljeno je na portalu CoinDesk.

Izjava ministra Herera dolazi neposredno nakon što je meksički milijarder Rikardo Salinas Plego izjavio da radi na tome da Acteka Banka postane prva u Meksiku koja će prihvatati kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja. Salinas Plego je istakuti pobornik Bitcoina i predsednik Grupe Salinas, u okviru koje se nalazi Acteka Banka.

Kako navodi CoinDesk, Hererini komentari nisu bili eksplicitno vezani za Salinasovu izjavu, ali su ipak stigli u roku od nekoliko sati nakon njegove objave o prihvatanju kriptovaluta kao legalnog sredstva plaćanja.

Ricardo Salinas Plego samo je jedan u nizu svetski poznatih biznismena koji se snažno zalažu za emancipaciju kriptovaluta. Međutim, u njegovom slučaju, prisutna je izvesna doza kontradiktornosti, jer je Salinas bankar a jedan od postulata kriptovaluta jeste decentralizovano bankarstvo koje u idelnom slućaju vodi do ukidanja banak kakvim ih danas poznajemo.

Prethodni članak "Lazar" (DVL), prva srpska kriptovaluta.
Naredni članak Rudarenje kriptovaluta u Tesla automobilu.

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar