Priprema zakona o crypto valutama u BiH.

Priprema zakona o crypto valutama u BiH.

Prema navodima Klix-a, najuticajnijeg političko-ekonomskog časopisa u Bosni i Hercegovini, u toku je priprema zakona kojim će biti regulisane crypto valute u ovoj zemlji. Za nacrt ovog zakona biće odgovoran Sektor za bolju budćnost, na čije čelu će se nalaziti finansijski stručnjak, Vedad Mešanović. Inače, prema pisanju Forbs magazina, Mešanović je jedn on 30 najuticajnijih ljudi na svetu, mladjih od 30 godina.

Mešanović je izjavio da će se sektor za tehnološki i ekonomski napredak i modernizaciju tržišta predlagati određene zakone u vezi s kriptovalutama. "Moj će posao biti da pripremim nacrt tog zakona, da razradim detalje kako bismo mogli na najbolji način ovdje dovesti veliki broj kompanija i poduzetnika koji bi ovdje plaćali poreze, to jeste da stvorimo prihvatljiv ambijent. Tim nacrtom posao SBB-a će biti da iskoristi svoje snage da predloži taj zakon i da se izglasa", istakao je Mešanović za Klix.

U Bosni i Hercegovini, kao i svim državama regiona, značajan broj građana uključen je u poslove vezane za crypto valute, bilo da se radi o trgovanju ili rudarenju istih. Međutim, budući da zakoni ove države ne prepozanju crzpto valutu kao pravni subjekt, često se događa da računi građana uključenih u crypto poslove budu blokirani.

Nema jasnih naznaka koji će zakoni biti usvojeni, niti kada će se to tačno desiti, ali je osnivanje spomenutog sektora svakako veliki pomak ka uključivanju crzpto poslova u normalne privredne tokove.

Redakcija.

Prethodni članak KRIPTOVALUTA – DIGITALNA IMOVINA
Naredni članak Elon Musk jednim tvitom oborio bitkoin za 12 %!

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar