Šta je ether?

Šta je ether?

To je kripto valuta koja je potrebana da bi se koristila Ethereum platforma i njeni produkti, što je dalje objašnjeno u priručniku.

Dakle, kako Ether funkcioniše? Ukratko, developer moraju da plate ether-om da bi kreirali aplikacije i tkz. pametne ugovore (“smart contracts”) na Ethereum platformi (blockchain), i korisnici moraju da plate ether-om da bi mogli da ih puštaju. Naknada zavisi od računarske snage koja je korišćena za datu operaciju.

Njegova primarna svrha je da se koristi u Ethereum mreži, ali takodje se može koristiti za kupovinu robe ili usluga, ako je dati prodavac prihvati. Za razliku od bitcoin-a, ne postoji limit ukupnih ether novčića koji mogu biti izdati, jedino ima ograničenje koliko mogu biti iskopani u toku jedne godine. Ove dve valute imaju sličnosti u smislu da se ove kopaju, čuvaju u novčanicima i razmenjuju.

Možete naći 2 imena za ether: Ethereum (ETH) i Ethereum classic (ETC).

Oba se mogu koristiti na isti način da se kreiraju i koriste aplikacije i pametni ugovori na Ethereum platformi. I oba ETH i ETC mogu biti korišćeni za spekulisanje, profitiranje od povećanja njihove vrednosti na tržistu.

Prethodni članak Ko je kreirao Ethereum?
Naredni članak Oprema potrebana za Ethereum Mining

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar