Iran zabranio majnovanje kripto valuta.

Iran zabranio majnovanje kripto valuta.

BBC i Al Jazeera izveštavaju da su Iranske vlasti privremeno zabranile rudarenje kripto valuta. Zabrana će biti na snazi četiri meseca, od 22 maja do 22 septembra 2021 godine.

Iranske vlasti su se odlučile na ovaj korak nakon što je nekoliko većih gradova u ovoj zemlji ponovo ostalo bez struje. Glavni razlog za restrikciju snabdevanja električnom energijom su velike suše koje su pogodile Iran prošle godine i drastično smanjile hidro potencijal ove zemlje. Stoga su vlasti prinuđene da smanjuju utrošak električne energije na svim poljima a prvi na udaru su majneri kripto valuta.

Ova odluka iranskih vlasti potkrepljena je i istragom koju je sproveo Tavanir, iranaska elektro-distribucija, a prema čijim rezultatima se majnovanjem kripto valuta u Iranu dnevno potroši oko 300 MW električne energije. Istraga takođe upućuje na podatak da se 85% majnovanja izvodi nelegalno. Predsednik Irana, Hassan Rouhani, izneo je i podatak da majneri koriste besplatnu električnu energiju koju dobijaju džamije.

Inače, u Iranu postoji poseban program za majnovanje kripto valuta, prema kojem se svaki majner mora prijaviti posebnom odeljenju vlade, doplatiti utrošenu električnu energiju i prodati svoje kripto valute centralnoj banci Irana.

Prema procenama stučnjaka za kripto valute, oko 4,3% majnovanja Bitcoina odvija se u Iranu. Zabrana majnovanja Bitcoina spominje se i u Kini i Indiji.

Prethodni članak Coinbase prihvatio Dogecoin!
Naredni članak Antivirus program Norton 360 uskoro dodaje opciju za majnovanje E...

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar