Kripto pojmovnik II

Kripto pojmovnik II

Poštovani čitaoci, pred Vama je članak koji za glavni cilj ima opis svih bitnih pojmova korišćenih u kripto svetu. Poznavanje pojmova je prvi korak ka spoznaji oblasti na koju se odnose. Ukoliko imate želju da budete deo kripto sveta, ovaj članak je namenjen Vama. Svi kripto pojmovi biće predstavljeni u izvornom obliku, na engleskom jeziku, jer se oni isključivo koriste u tom obliku. Zbog velikog obima kripto pojmova, ovaj članak biće objavljen u šest delova.

CONSENSUS

Consensus mehanizam koristi se u blockchain sistemima radi ostvarivanja opšteg dogovora u vezi nominalne vrednosti pojedinog parametra. Na bitkoin blockchainu, ovaj mehanizam poznat je kao Proof-of-Work (PoW). Uopšteno govoreći, consensus na mreži određene kripto valuta se postiže kada svi nodovi prihvate da se određena transakcija stvarno dogodila. Ovaj sporazum je kljućan ukoliko različiti učesnici mreže žele da imaju iste informacije. Drugim rečima, consensus je ključan za održavanje "ledger" sistema.

CRYPTOCURRENCY

Cryptocurrency ili kripto valuta je virtuelna valuta koja je kriptografski zaštićena od krivotvorenja ili dvostruke portošnje. Sve kripto valute zasnovane su na blockchain tehnologiji koja omogućava ostvarivanje pojedinačnih monetarnih transakcija. Novac u klasičnom smislu je bezvredan ukoliko nema potporu u vidu zlata, nafte ili garancije centralne banke određene države. Dolar kao glavna svetska valuta svoju vrednost crpi isključivo iz garancija obezbeđenih od strane Nacionalne banke Amerike. Sa druge strane, kripto valuta svoju vrednost crpi iz mogućnosti da beleži sve monetarne transakcije. Tačnost pojedinačnih monetarnih transakcija je osnova novca kao sredstva razmene. Kripto valuta garantuje sigurnost ostvarene razmene.

CRYPTOGRAPHY

Kriptografija je proces kodiranja i dekodiranja informacija tako da one budu razumljive jedino njihovim vlasnicima.

DIRECTED ACYCLIC GRAPH

Direct Acyclic Graph (DAG) je vrsta strukture podataka kod koje su nove transakcije izgrađene na osnovu već postojećih. U ovoj strukturi, svaka nova transakcija mora biti povezana sa prethodnim transakcijama da bi postala deo mreže.
DAG se razlikuje od blockchaina prvenstveno po tome što nema rudaranje a time ni naknada za izvršene transakcije. Druga razlika je u tome što DAG mreže ostvaruju daleko veće brzine transakcija od blockchain mreža.

DDOS ATACK

DDoS Attack događa se kada više različitih aktera, koordinirano i u dogovoru preplavljuju određeni sistem istom vrstom zahteva ili malicioznim podacima, a sa namerom da pružaoca usluge onemoguće u vršenju svojih funkcija. Najbolji primer bi bio kol centar koji je preplavljen lažnim pozivima čiji je jedini cilj da drže telefonsku vezu zauzetom kako pravi korisnici ne bi mogli da dobiju zagarantovanu uslugu. Proizvod ove akcije bio bi nezadovoljstvo korisnika i raskid saradnje sa pružaocem usluge.

DISTRIBUTED LEDER TECHNOLOGY

Distriuted ledger technology (DLT) je sistem beleženja informacija koje su namenjene za dalju distribuciju ili deljenje na različitim uređajima. Blockchain je vrsta DLT-a koji je izvorno stvoren radi praćenja svih bitkoin transakcija.

ESCROW

Escrow je termin koji se odnosi na treću stranu koja drži finansijska sredstva u ime drugih strana, a koju obe strane imaju više poverenja nego međusobno.

CRYPTO EXCHANGES

Kripto menjačnice su finansijske institucije usko speciajlizovane za trgovinu kripto valutama. Ukoliko želite kupiti neku od kripto valuta, to možete učiniti na nekoj od kripto menjačnica, uz obaveznu registraciju i proveru.

Nastavak u sledećem članku.

Prethodni članak Kripto pojmovnik I
Naredni članak Šta je Lufi token(Luffy) i kako utiče na manga i anime industriju
Ukupno Komentara: 1
profile.webp
Straxinja
08:32, 30.11.2021

OLIČNO, PRAVA STVAR ZA MENE DA RAZUMEM CELU PRIČU OKO KRIPTO VALUTAMA


Ostavite Komentar