Ko je kreirao Ethereum?

Ko je kreirao Ethereum?

U 2008.godini, bitcoin je nastao kao revolucionarni način na koji ćemo gledati online plaćanja, sigurnost i privatnost. Nakan 3 godine, Ethereum platforma je kreirana kao i još veća ambicija: za menjanjem našeg pogleda na World Wide Web.

Ko ga je kreirao? Za razliku od misteriozne ličnosti “Satoshi Nakamoto” koji je kreirao bitcoin, Ethereum tvorac se nije krio. Vitalik Buterin, genijalan rus, koji je imao veliko interesovanje u bitcoin i bilo šta vezano za kripto. Buterin je bio suvlasnik Bitcoin Magazine website i njegov san i želja su bili kreiranje lančano-napojene platforme čije aplikacije će ići dalje od finansijskog fokusa bitcoin-a.

Da bi njihova platforma bila održiva, kreirali su Ethereum tokes ili ether sa kojim su ljudi “kupovali” njihovo učešće u povezanom grupnom finansiranju pokrenuto u Julu 2014.godine. Kada je projekat dobio potreban novac, Ethereum je stavljen online 30.06.2015. godine. Današnji ETH je nastao kao razlaz u Ethereum zajednici, koji je praćen hakerskim napadom 2016.godine te organizacije koji je uravljao finansiranjem njegove platforme. Oni koji su bili za te promene originalnog blockchain koda su kreirali Ethereum (ETH), dok oni koji su bili protiv su razvili Ethereum classic (ETC).

Prethodni članak Bitkoin: Definicija pojma.
Naredni članak Šta je ether?

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar