Bitkoin: Istorijat.

Bitkoin: Istorijat.

Za zvanični datum nastanka bitkoina uzima se 18 avgust 2008 godine, kada je zvanično registrovan domen bitcoin.org. Tvorci i vlasnici vebsajta bitcoin.org bili su Satoši Nakamoto i Marti Malmi. Drugi značajan datum za bitkoin u 2008 godini je 31 oktobar. Tog datuma je Nakamoto objavo rad pod nazivom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” bitcoin.org/bitcoin.pdf. Ovaj rad detaljno objašnjava principe na kojima se zasnivaju bitkoin i blokčejn tehnologija, te ga je neophodno pročitati ukoliko želite da saznate više o bitkoinu.

U 2009 godini počinje tehnička implementacija ideje o bitkoinu. Već 3 januara ove godine, „izrudaren“ je prvi btc blockchain blok, takođe poznat i kao genesis blok. Za njegov nastanak, pogađate, odgovoran je takođe Nakamoto. U ovaj blok ubačen je vremenski pečat na kojem je pisalo, "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks". Ova informacija odnosi se na članak koji je tog datuma objavio časopis The Times. Njegov sadržaj govori o krahu bankarskog sistema i svima dobro poznatu Svetsku ekonomsku krizu iz 2008. godine.

Samo 9 dana od stvaranja prvog btc bloka, tj. 12og januara 2009, ostvarena je i prva btc transakcija. Hal Finney, jedan od pripadnika Nakamotoove grupe, i poznati sajfer pank tog vremena, primio je 10 bitkoina od Nakamotoa. Prva komercijalna transakcija, odnosno prva upotreba bitkoina kao sredstva plaćanja ostvarena je 2010 godine, kada je programer Laslo Hanjec, takođe poznati sajferpank, kupio dve pice za 10,000 bitkoina. Da je samo znao koju će vrednost bitkoin dostići!

O samom Satoši Nakamotou i grupi sajferpankova kojoj je pripadao, teško je sa sigurnošću tvrditi bilo šta. Identitet Nakamotoa do dan danas nije rasvetljen. Osoba koja pod tim imenom živi i radi u Japanu negira bilo kakavu povezanos sa bitkoinom. Procenjuje se da je Nakamoto pre nego što se povukao „izmajnovao“ oko milion bitkoina i da su oni i dalje u njegovom vlasništvu.

Prethodni članak Šta je Ethereum?
Naredni članak Bitkoin: Definicija pojma.

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar