Šta je Ethereum?

Šta je Ethereum?

Šta je Ethereum? To je decentralizovana platforma za kreiranje i korišćenje aplikacija na blockchain tehnologiji.

  • Decentralizacija je ukidanje ili slabljenje centralizacije, prenošenje funkcije centralnih organa na niže organe i proširenje njihovih prava.

  • Blockchain tehnologija je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze(blokovi) koji su medjusobno digitalno povezani, koje sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste.

Kako Ethereum funkcioniše? Na veoma jednostavan način, nazvacemo ga “svetskim računarom”, pošto Ethereum platforma koristi snagu računara koji su povezani na njegovu mrežu. Informacije su čuvane na svakom računaru, ili “node”, što znači da su decentralizovane i da niko ne upravlja njima, za razliku od tradicionalnih baza. Ne postoji limit broja takvih računara koji se mogu povezati na tu mrežu.

Ethereum platforma podržava i kreiranje decentralizovanih aplikacija ili “dapps”, kojima ne upravlja treća partija, ne čuvaju se podaci, prebacu sredstva, itd... Otporne su na cenzurisanje i bilo kakve prevare. Njih vode takozvani “smart contracts”, koji je zapravo računaski kod. Cryptonews.com

Aplikacije koje se već nalaze na Ethereum-u uključuju sisteme za glasanje, lutriju, gaming, prenošenje novca, sakupljanje donacija… Neke od budućih projekata mogu biti predvidjanje tržišta, poslove prenosa energije, Interent of Things i mnoge druge… Ova tehnologija je još uvek nova, sa konstantnim razvojem i poboljšanjima.

Prethodni članak Nacionalna Banka Egipta počela sa korišćenjem RippleNet, globalne...
Naredni članak Bitkoin: Istorijat.

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar