"Lazar" (DVL), prva srpska kriptovaluta.

"Lazar" (DVL), prva srpska kriptovaluta.

Prva srpska kriptovaluta nazvana "Lazar", nastala je 30. juna 2021. godine, kada je njen tvorac, Vladimir Pavićević, oglasio inicijalnu ponudu za njenu kupovinu. Međutim, Narodna Banka Srbije (NBS) u pisanom saopštenju je navodi da nije izdala dozvolu za ovu kriptovalutu, kao ni za i jednu drugu dpmaću kriptovalutu.

Na vebsajtu “Digitalne valute Lazar” www.dvl.rs, navedeno je da je u promet pušteno 7,7 milijardi jedinica ukupne vrednosti od 7,7 miliona dinara (65.254 evra). Vladimir Pavićević naveo je da je “kurs ove valute je vezan za i određen u visini od 0,001 dinara (0,0000085 evra) za jedan komad ove digitalne valute”.

Za ovaj slučaj vezano je dosta kontraverzi. Sa jedne strane tvorac Lazara tvrdi da su ispoštovane sve zakonske procedure i da poseduje "beli papir" koji je neophodan za ovakvu vrstu fiskalinog poslovanja, dok sa druge strane NBS tvrdi da nije čak dobla ni zahtev za izdavanje "belog papira". Ivan Bjelajac, iz udruženja Srpska blokčejn (blockchain) inicijativa, navodi da je Vladimir Pavićević u pravu kada tvrdi da mu odobrenje NBS nije potrebno jer su ukupna sredstva manja od 100.000 evra. “Ali to ne znači da je projekat regulisan jer se nalazi ispod 100.000 evra. Ako postoji nešto sporno pored toga, nisam imao prilike da to ispratim”, navodi Bjelajac.

Kriptovaluta Lazar dobila je ime po srednjevekovnom vladaru moravske Srbije, knezu Lazaru Hrebeljanoviću koji je predvodio srpsku vojsku u Kosovskoj bici 28. juna 1389. godine.

Ostaje nam samo da do kraja ispratimo ovaj slučaj. Procedure za dobijanje "belog papira" traju 30 dana što znači da su u ovom slučaju one još uvek u toku. Iako kriptovaluta Lazar zbog veoma niskoh fiskalong potencijala od oko 65.000 evra, neka značajan uticaj na tržište, njen značaj za razvoj kripto ekosistema u Srbiji je ogroman.

Prethodni članak Prvi vetropark u svetu za rudarenje kripto valuta.
Naredni članak Meksiko zvanično zabranio korišćenje kriptovaluta.

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar