Prvi vetropark u svetu za rudarenje kripto valuta.

Prvi vetropark u svetu za rudarenje kripto valuta.

Američka start-up kompanija, Soluna Technologies, počela je sa izgradnjom vetroelektrane ukupne snage 900 MW u Dakhli, Zapadna Sahara, severnoafričkoj teritoriju koja se nalazi pod marokanskim protektoratom. Radovi se izvode u partnerstvu s nemačkom kompanijom AM Wind.

Soluna Technologies je mlada američka kompanija zasnovana na ideji napajanja Blockchain tehnologije električnom energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih prirodnih resursa. John Belizaire, direktor ove američke kompanije najavio je početak građevinskih radova na izgrdanji vetroelektrane u Zapadnoj Sahari još u decembru prošle godine, a nakon što je ovaj projekat, nazvan "Harmattan", odobren od strane marokanskog Ministarstva energetike.

Buduća vetroelektrana gradiće se u nekoliko faza tokom perioda od 6 godina. Planirano je da ukupna snaga bude 900MW, a u ukupna investicija oko 2,5 milijarde dolara. Prema sporazumu koji je Soluna sklopila sa marokanskom vladom, 20% proizvedene električne energije biće prodato Maroku. U inicijalnoj fazi biće napravljeni kapaciteti za proizvodnju 36 MW električne energije sa ulaganjem od 100 miliona dolara.

"Spojićemo vetroelektranu s računarskim sistemom velikog kapaciteta kako bismo podržali i omogućili proboj nove generacije u Blockchainu", kažu u Soluni. "Naša misija je napajanje Blockchaina čistom, jeftinom energijom. Lokacija na kojoj se gradi vetropark ima potencijal za izgradnju 180 vetro-turbina. Glavne prednosti su joj snažan vetar tokom cele godine, veoma mala gustina naseljenost u tom regionu, udaljenost od bilo kakvih zaštićenih prirodnih ili turističkih područja i blizina novoizgrađene električne mreže".

Značaj ovog projekta za Blockchain i čitav kripto eko sistem je neprocenjiv, uzimajući u obzir rastuću globalnu zabrinutost u vezi sa neodrživošću rudarenja kripto valuta i njegovim negativnim uticajem po životnu sredinu.

Prethodni članak CYCE: Zelena kripto valuta.
Naredni članak "Lazar" (DVL), prva srpska kriptovaluta.
Ukupno Komentara: 2
profile.webp
Djordje
18:43, 02.09.2021

Ako bi mogao vas pravnik da odgovori, oko subvencija, bio bih zahvalan. Inbox, moj mejl, private. Hvala.

profile.webp
Vladimir Jocic
00:56, 24.08.2021

Da li znate, kolika je drzavna subvencija i ulaganje, ako bi ulozio eko enrgiju u rudarenje BTC ? Hvala


Ostavite Komentar