Crackonosh: novi tip kripto virusa.

Crackonosh: novi tip kripto virusa.

Stručnjaci za sajber bezbednost iz kompanije Avast nedavno su otkrili postojanje novog virusa za majnovanje kripto valuta, zvanog Crackonosh. Virus je ime dobio po mitskom biću iz češke mitologije i u prevodu znači, planinski duh. Praćenjem transakcija kripto novčanika koji učestvuju u ovoj prevari dovelo je do saznanja da je Crackonosh nastao u Češkoj Republicite te otuda i ovaj naziv.

Kripto virus Crackonosh se širi velikom brzinom, a glavni način prenosa je kroz krekovane popularne video igre koje se besplatno dele na različitim forumima. Najviše su zahvaćene, Grand Teft Auto V, NBA 2K19, Sims IV i Pro Evolution Soccer 2018.

Sam virus se prenosi instalacijom spomenutih igara na PC korisnika. Kada se jednom nađe u datom okruženju, Crackonosh prvo preduzima mere protiv detekcije: blokira Windows firewall i sprečava update ključnih sigurnosnih programa. Potom kroz pozadinske procese obavlja svoju glavnu funkciju, majnovanje kripto valute Montero. Time značajno usporava rad računara, troši komponente i električnu energiju.

Iz Avasta je objavljeno da se dnevno otkrije oko 800 slučajeva Crackonosh kripto virusa u oko 10 različitih zemalja. Međutim, ovaj broj je samo okvirni prikaz epidemije Crackonosh jer se odnosi samo na računare koji koriste Avast anti-virus program. Broj zaraženih računara je daleko veći u stvarnosti.

Crackonosh primarno rudari kripto valutu Montero ali javljaju se slučajevi rudarenja i drugih kripto valuta. Prema preliminarnim procenama, hakeri koji stoje iz Crackonosh kripto virusa do sada su zaradili oko 2 miliona američkih dolara.

Ukoliko ste fan video igara i na nekom od foruma nađete krekovanu verziju, najbolje je da je ne preuzimate na svoj računar, ili da barem instalirate Avast anti-virus program koji za sada jedini ima mogućnost detekcije Crackonosh kripto virusa.

Prethodni članak Antivirus program Norton 360 uskoro dodaje opciju za majnovanje E...
Naredni članak RIP Mirče Popesku (1980-2021)

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar