Rudarenje kriptovaluta u Tesla automobilu.

Rudarenje kriptovaluta u Tesla automobilu.

Rudarenje kruptovaluta i njegov uticaj na životnu sredinu jedna su od gorućih tema sadašnjice. Već pre par godina postalo je jasno da je razvoj ove industrije nezaustavljiv, ali se na tom putu javila prepreka u vidu uticaja tog procesa na životnu sredinu. Rudarenje kriptovaluta proizvodi velike količine toplote, čime na direktan način doprinosi globalnom zagrevanju. Sa druge strane, ovaj postupak koristi isključivo eletričnu energiju, koja se većinski proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva, i time indirektno dobprinosi globalnom zagrevanju.

Uzimajuću u obzir navedene činjenice, jedna od glavnih zagonetki u industriji rudarenja kriptovaluta je pronalaženje načina za korišćenje jeftine, "zelene" električne energije. U ovom članku ćemo se osvruti na jedan inovativni način rešavanja ovog problema, koji je primenjen još 2017 godine.

Naime, jedan ponosni vlasnik Tesla auromobila uspeo je da prikači rig za rudarenje Ethereuma na svoj Tesla Model S. Čitava oprema se nalazi u prtljažniku njegovog automobila, i kako navodi vlasnik, to je prvi mobilni rudnik kriptovaluta! Sva struja potrebna za napajanje rudarske opreme dolazi iz Teslinih besplatnih brzih punjača. Korišćenje besplatne struje je glavni razlog za ovaj nesvakidašnji izum.

Ovaj inovativni koncept zvuči zaista primamljivo, ali samo na prvi pogled. Prema proračunima sručnjaka iz Motherboard-a, mesečni prihod koji se moguće generisati rudarenjem na ovan način, jednak je prosečnom mesečnom zakupu za Model S. Kako oni navode, rudarenje će na kraju isplatiti Teslu, ali će automobil morati da bude priključen na punjač 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u periodu od nekoliko godina da bi čitav postupak bio isplativ. Za shodno je i spomenuti da će dotični automobil bti neupotrbljiv zbog visoke temperture nastale grjanjem GPU-a.

Prethodni članak Meksiko zvanično zabranio korišćenje kriptovaluta.
Naredni članak JPMorgan: Institucionalni investitori ponovo ulažu u Bitcoin.

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar