JPMorgan: Institucionalni investitori ponovo ulažu u Bitcoin.

JPMorgan: Institucionalni investitori ponovo ulažu u Bitcoin.

Finansijski analitičari globalne investicione banke, JP Morgan, u četvrtak su objavili izveštaj u kom navode da se veliki institucionalni investitori vraćaju ulaganju u Bitcoin. Oni su objavili da postoje tri ključna pokretača koja su u kratkom vremenskom razdoblju podigla cenu Bitcoina sa oko 40.000 USD na oko 55.000 USD.

Prvi razlog su izjave predsednika Federalnih rezervi SAD, Jerome Powell-a i predsjednika SEC-a Gary Gensler-a. Obojica su ove nedelje izjavila pred Kongresom SAD da njihove agencije ne nameravaju da slede kinesku politiku zabrane upotrebe i rudarenja kriptovaluta. Nasuprot kineskom stavu, njihove agencije usredsrediće se ka daljoj regulaciji kriptovaluta i zaštiti ulagača.

Drugi razlog ponovnog jačanja Bitcoina i ostalih kriptovaluta je odluka El Salvadora da uvede Bitcoin kao zvaničnu državnu valutu. Ova odluka dovela je do uspona Lightning Network platforme za plaćanje putem kriptovaluta i time znatno ojačala Bitcoin na tržištu. Podsećamo da je El Salvador početkom septembra ove godine kupio 700 Bitcoina, a predsednik ove zemlje, Nayib Bukele, nedavno je izjavio da oko 3 miliona Salvadoraca već koristi državni kripto novčanik, Chivo.

Kao treći razlog navodi se pojava zabrinutosti zbog inflacije među ulagačima koja je obnovila interes za korištenje Bitcoina kao sredstva zaštite od inflacije.

JP Morgan je dalje objasnio da se trend isticanja ulaganja iz zlata u Bitcoin ponovno pojavio poslednjih nekoliko nedelja. Medjutim u maju ove godine, firma je zabeležila suprotan trend u kojem su sredstva isticala iz BTC-a u zlato. Prema podacima koje je predstavio JP Morgan, od početka godine iz fondova kojima se trguje zlatom (ETF-a) iscurelo je više od 10 milijardi dolara. U istom vremenskom razdoblju više od 20 milijardi dolara slilo se u fondove bitcoina.

U vreme pisanja ovog članka, cena Bitcoina bila je 54,897 USD.

Prethodni članak Rudarenje kriptovaluta u Tesla automobilu.
Naredni članak Edward Snowden izjavio da je vrednost Bitcoina porasla za deset p...

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar