Republika Hrvatska nema Zakon o kriptovalutama.

Republika Hrvatska nema Zakon o kriptovalutama.

Republika Hrvatska nema Zakon o kriptovalutama.

Republika Hrvatska još uvek nije donela Zakon o kriptovalutama ali je ova sfera donekle regulisana njenim postojećim zakonima. To se prvenstveno odnosi na Zakon o porezu na dohodak prema kojem se ulaganje u kriptovalute tretira kao oblik investicije a svaki prihod ostvaren od ovakvog vida investiranja oporezuje sa nominalnih 10 odsto.

Ministarstvo finansija Republike Hrvatske - Poreska uprava, je državni organ nadležan za poreski tretman kriptovaluta. Porez na kriptovalute podleže članu 67. Zakona o porezu na dohodak po osnovi kapitalne dobiti. Po ovom Zakonu, kapitalna dobit je razlika između vrednosti koju je poreski obveznik uložio na početku trgovanja (kriptovalutama) i profita koji je ostvario pri prodaji te finansijske imovine (kriptovaluta). Dakle, ukoliko ste u toku poslednjeg porasta bitkoina uspeli da zaradite 1000 eura, potrebno je da platite porez od 100 eura.

Metodologija plaćanja poreza nalaže da je svaki poreski obveznik "obavezan porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, obračunati, obustaviti i uplatiti do posljednjeg dana veljače tekuće godine za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini, umanjene za ostvarene kapitalne gubitke. Sukladno izmijenjenom zakonu na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021., na kapitalnu dobit obveznik je dužan platiti porez od 10 posto + prirez koji je specifičan za svaki grad." - Poreska uprava Republike Hrvatske.

Postoje i izuzeci od gore spomenutih pravila. Prvi je da ukoliko se kriptovaluta drži duže od dve godine, ostvareni profit ne podleže porezu! Dakle ukoliko ste kupili bitkoin oktobra 2019, po tadašnjoj ceni od oko 10,000 USD i prodali ga ove godine po sadašnjoj ceni od oko 57,000 USD, ne biste morali da platite porez na profit od 47,000 USD! Drugi ustupak odnosi se na zamenu određene kriptovalute u drugu kriptuvalutu. Ostvareni profit se i u tom slučaju ne oporezuje.

Važno je napomenuti da Narodna banka Republike Hrvatske ne tretira kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja. Kriptovalute takođe ne spadaju ni u inostrano sredstvo plaćanja, prema Zakonu o deviznom poslovanju, a one nisu ni elektronski novac, u smislu Zakona o elektronskom novcu. Ipak, kako navode iz Narodne banke Republike Hrvatske "na plaćanja u kriptovalutama ne odnose se odredbe Zakona o platnom prometu (Narodne novine, br. 66/2018.). Uz to, propisima koji su u nadležnosti Hrvatske narodne banke, a koji obuhvaćaju i tri navedena zakona, nisu zabranjena plaćanja u virtualnim valutama."

Prethodni članak Bitkoin danas uvećao svoju vrednost za 4,66 odsto.
Naredni članak Nakon relokacije kineskih rudara, Rusija razmatra nove tarife za...

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar