U Mrkonjić Gradu, Republika Srpska, BiH, otkriven pogon za ilegalno rudarenje kriptovaluta.

U Mrkonjić Gradu, Republika Srpska, BiH, otkriven pogon za ilegalno rudarenje kriptovaluta.

U prostorijama bivše fabrike vode “Kruna”, u Mrkonjić Gradu otkrivena je krađa struje koja je korištena za rudarenje kriptovaluta, saznaje portal CAPITAL.

Informaciju da je otkrivena krađa struje potvrdili su u banjalučkoj “Elektrokrajini”, dodajući da je nakon kontrole napravljen zapisnik u kojem je to i konstatovano. Krađu su otkrili radnici terenske kancelarije “Elektrokrajine” 4. avgusta ove godine, a o svemu je zatim obaveštena policija.

“U podrumu je okriveno 360 računara za rudarenje kriptovaluta, a procjena je kako je za godinu dana na pravljenje virtuelnog novca potrošeno 900.000 maraka”, kaže dobro upućen izvor CAPITAL-a i dodaje da su računari bili sklonjeni jer je kontrola ranije najavljena.

“Na osnovu odredbi Opštih uslova za isporuku i snabdjevanje električnom energijom izvršen je obračun neovlašćene potrošnje u iznosu od 4.564,25 KM. Potrošač je cjelokupni obračunati iznos neovlaštene potrošnje izmirio 7. septembra uplatom sredstava na račun Preduzeća”, kazali su u “Elektrokrajini” iz koje nisu naveli za koji period je obračun izvršen niti ko je bio stvarni potrošač.

Izvor blizak ovom preduzeću kaže kako su kradljivci sa ovim iznosom više nagrađeni nego što su kažnjeni. “Radnici su se bukvalno smijali kad su čuli koliko će ovi „rudari“ platiti kaznu s obzirom da je poznato koliko struje troše mašine i koliko se od ovog posla zarađuje”, završio je on takođe ne navodeći ko su stvarni kradljivci električne energije.

Vlasnik preduzeća “Voda-Kruna” Davor Damjanović prvo je na telefonski poziv novinara CAPITAL-a negirao da se bilo kakve nezakonitosti otkrivene u krugu njegovog preduzeća. “To ništa nije tačno. Niti je otkriveno rudarenje niti je utvrđena krađa struje”, kazao je on.

Međutim, kada mu je ukazano da je krađa zvanično potvrđena, Damjanović je promenio iskaz, “Mi smo objekat iznajmili jednoj firmi, a ja ne znam šta su oni radili”, kazao je on ne otkrivajući kome je iznajmio prostor.

Fabrika vode „Kruna“ inače ne radi izvesno vreme, a računi su joj blokirani od aprila 2019. godine. Otvorena je 2008. godine i bila je jedna od najvećih posleratnih investicija u Mrkonjić Gradu.

Preuzeto sa: BUKA Magazin

Prethodni članak Rudarenje kriptovaluta u Republici Hrvatskoj.
Naredni članak Rekordna vrednost Bitkoina od 65.000 USD!

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar