Šta je kriptootmica (cryptojacking)?

Šta je kriptootmica (cryptojacking)?

Kriptootimca ili cryptojacking predstavlja neovlašćenu upotrebu nečijeg računara za kriptorudarenje. Kriptootmica usporava rad računara, dovodi po pregrevanja procesora, povećanja računa za električnu energiju i sistematski uništava računar trošenjem hardverskih komponenti. Kriptootmici podjednako su podložni desktop računari, laptopovi, tableti i pametni telefoni.

Koncept kriptootmice prvi put je obelodanjen u septembru 2017 godine kada je organizacija Coinhive objavila alatku za rudarenje kriptovaluta. Ovaj kod bio je namenjen vlasnicima vebsajtova kao sredstvo za ostvarivanje pasivne zarade, a kao zamena za postojeće internet reklame. Ubrzo nakon objave ovog koda hakeri shvataju da mogu koristiti ovaj kod za integraciju sopstvenih skripti za kriptorudarenje i tada nastaje fenomen kriptootmice.

Od septembra 2017, kriptootmica postaje globalni problem kojim su najviše zahvaćene velike firme koje poseduju superračunare ili velike računarske sisteme. Međutim u poslednjih godinu dana primećena je ekspanzija kriptootmica gejmerskih računara.

Rasprostranjenost fenomena kriptootmice leži u njenoj jednostavnosti. Potrebno je da neko samo instalira maliciozni softver na kojem se nalazi svega nekoliko redova koda za kriptorudarenje. Za postupak kriptootmice najčešće se koristi kriptovaluta Monero, jer njen blokčejn koristi procesor umesto grafičke kartice.

Osnovne vrste kriptootmice klasifikuju sue po načinu prenosa malicioznog softvera. U tom smislu, računar može biti zaražen putem:

  • Fajlova - u ovom slučaju šalje se e-mail sa atačmentom koji sadrži fajl sa malicioznim softverom i kada ga korisnik otvori, komputer biva zaražen.
  • Pretraživača - skripte za kriptootmicu postavljaju se na vebsajtove čiji posetioci nemaju predstavu da je virus daunlodovan na kjnihove računare.
  • Klauda - direktnim hakovanjem klauda putem API ključeva.

Posebno treba napomenuti kriptootmice za koje se koriste YouTube i besplatne, krekovane video igre, jer su one najučestalije i najteže za detekciju.

Kako se zaštititi?

  1. Smanjene preformanse računara. Čim primetite da Vaš računar radi usporeno, uradite proveru rada procesora putem Activity Monitor-a ili Task Manager-a.

  2. Pregrevanje računara. Softver za kriptootmicu je podešen da radi kada je računar u "idle" modu, tj. kada ga ne koristite. Ukoliko pri uključivanju računara, obično ujutru, primetite da je zagrejan, uradite proveru sistema. Avast Antivirus softver je pogodan za detekciju ove vrste kompjuterskog virusa.

  3. Monitoring vebsajtove. Ukoliko posedujete vebsajt redovno skenirajte kod i pratite aktivnosti na sajtu.

Prethodni članak Rekordna vrednost Bitkoina od 65.000 USD!
Naredni članak Bitkoin juče pao na 8,200 USD!

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar