Da li su Sjedinjene Američke Države zaista oprale milijarde dolara pomoći Ukrajini preko propale kriptoberze FTX?

Da li su Sjedinjene Američke Države zaista oprale milijarde dolara pomoći Ukrajini preko propale kriptoberze FTX?

Bankrot FTX-a, jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, izazvao je neosnovanu tvrdnju da je njen bivši izvršni direktor bio u zaveri sa Ukrajinom i demokratskim političarima da pere novac od pomoći SAD. FTX je pomogao da kripto donacije budu dostupne Ukrajini; nije uzimao nikakvu imovinu iz Ukrajine.

Sredinom novembra 2022, nakon kolapsa berze za kriptovalute Future Exchange (FTX) i podnošenja ostavke od strane generalnog direktora i osnivača ove berze iz Sjedinjenih Američkih Država, Sema Bankmana Frida (Sam Bankman-Fried), ruski državni sajtovi i korisnici društvenih mreža otpočeli su sa plejadom tvrdnji o prevarama. Naime, oni su tvrdili da su milijarde dolara namenjenih za pomoć Ukrajini zapravo upravo preko ove berze bile preusmerene ka kandidatima američke Demokratske stranke (Democratic Party).

Na primer, članak sa ruskog državnog novinskog sajta RT.com izašao je sa tvrdnjama da su „demokratski političari koji šalju pomoć Ukrajini videli da im se novac vraća u obliku donacija preko berze FTX“. RT.com je citirao izveštaj sa konzervativnog sajta The Gateway Pundit, za koji je u više navrata od strane sajtova za proveru činjenica bilo utvrđeno da plasira lažne vesti.

Međutim, nema dokaza da je američka pomoć Ukrajini oprana i preusmerena ka demokratskim kandidatima preko Future Exchange kriptoberze. „Nemamo razloga da verujemo da su ovi izveštaji bilo šta drugo sem čiste neistine i dezinformacija“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta (U.S. Department of State) u saopštenju poslatom mejlom jednom od sajtova za proveru činjenica. „Mehanizmi praćenja koje imamo nisu otkrili odstupanje od očekivane upotrebe sredstava“, dodaje se u ovom saopštenju.

Takođe, u tvitu sa svog zvaničnog naloga na ovoj društvenoj mreži, Aleks Bornjakov (Олександр Борняков), zamenik ukrajinskog ministra na čelu Ministarstva za digitalnu transformaciju (Міністерство цифрової трансформації України) za IT razvoj, rekao je: „Ukrajinska vlada nikada nije uložila nikakva sredstva u FTX. Iskreno, čitav narativ da je Ukrajina navodno uložila u FTX, koji je donirao novac demokratama, besmislica je’’.

Članak sa RT.com takođe je ukazao na jednu od ukrajinskih inicijativa za prikupljanje sredstava, u kojoj se navodi da su doprinosi koji su dati Ukrajini preko njene platforme za donacije kriptovaluta pod nazivom Aid for Ukraine preusmereni „nazad u SAD putem političkih donacija“.

U martu 2022. godine kriptoberza FTX, pomenuto ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju, ukrajinska berza kriptovaluta Kuna i blokčejn kompanija Everstake pokrenuli su Aid For Ukraine, fondaciju za prikupljanje sredstava za kriptovalute, navodi se u saopštenju za javnost u to vreme. Međutim, Lilija Tulupenko, portparol ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, rekla je da su donacije kriptovaluta išle za ukrajinske vojne i humanitarne svrhe vezane za rat i da je uloga FTX kriptoberze u inicijativi bila ograničena na logistiku.

„Uloga FTX kriptoberze je bila da obezbedi servis za konverziju kripto donacija iz kriptovalute u tradicionalne valute (takozvani Fiat Off-Ramp servis), a onda bi ukrajinska kriptoberza Kuna tamo slala kripto novac da bi dobila gotovinu i platila potrebnu opremu za Oružane snage Ukrajine“, rekla je Tulupenko. Ona je takođe naglasila da ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju „nikada nije ulagalo niti deponovalo sredstva u FTX“.

Pored toga, Everstake je u tvitu sa zvaničnog profila na ovoj društvenoj mreži izdao saopštenje da je inicijativa Aid for Ukraine prikupila 60 miliona dolara donacija u kriptovalutama, od kojih je 54 miliona dolara „već potrošeno na humanitarne i vojne potrebe Ukrajine“.

Iz svega se može izvući zaključak da se radi o još jednom u nizu slučaju lažnih vesti (fake news), ovoga puta povezanog sa tržištem kriptovaluta, ali veoma volšebno stavljenog u kontekst postojećeg sukoba na teritoriji Ukrajine i pomoći koja se ovoj zemlji pruža preko kriptomenjačnica.

Tekst preuzet sa portala Demostat

Prethodni članak Genesis podneo zahtev za bankrot
Naredni članak "PRONALAZAČ BITKOINA" TRAŽI MILIJARDU DOLARA ODŠTETE

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar