U Brazilu je moguće plaćati porez kriptovalutama

U Brazilu je moguće plaćati porez kriptovalutama

Centralna banka Brazila, Banco do Brasil, a ujedno i najstarija brazilska banka, od juče i zvanično dozvoljava poreskim obveznicima da plaćaju porez koristeći kriptovalute. Ovaj potez će omogućiti brazilskim poreskim obveznicima da lako izmire svoje poreske obaveze i istovremeno proširuju pristup ekosistemu digitalnih kripto sredstava.

Prema zvaničnom saopštenju koje je 11. februara objavila Centralna banka Brazila - Banco do Brasil, sada je moguće da brazilski poreski obveznici plate svoje poreske račune kriptovalutom po sopstvenom izboru.

brazil kripto porez

U zajedničkoj inicijativi sa brazilskom firmom za kriptovalute Bitfy, koja će delovati kao „partner za naplatu“, Centralna banka Brazila se u sred "kripto zime" odlučila na ovaj veoma hrabar potez i uvela novu uslugu za sve poreske obveznike.

Lukas Šoh (Lucas Schoch), osnivač i izvršni direktor Bitfy-a, izjavio je da „nova digitalna ekonomija predstavlja katalizator za budućnost punu prednosti“. U zvaničnom saopštenju se navodi da će korisnici kriptovaluta doživeti jednostavan proces - sa prikazanim poreskim detaljima zajedno sa iznosom reala, zvanične valute Brazila, koji treba da se konvertuje u odabranu kriptovalutu za plaćanje računa.

lukas soč

Poreski obveznici će pristupiti svom poreskom računu skeniranjem bar koda, slično načinu na koji koriste Boleto, najpopularniju digitalnu platformu za plaćanje i prenos novca u Brazilu.

Ovaj potez dolazi nakon što je brazilski grad Rio de Žaneiro počeo da prihvata kriptovalute kao plaćanje poreza u oktobru 2022. Podsećanja radi, Brazil je u decembru 2022. godine usvojio regulatorni okvir koji legalizuje upotrebu kriptovaluta kao načina plaćanja u zemlji. Zakon će verovatno stupiti na snagu u junu ove godine.

Povezano sa tim, građanima Brazila je u maju 2022, saopšteno da će morati da plate porez na kriptovalute, na primer, za zamenu bitkoina (BTC). Međutim, nakon nedavnih izmena i dopuna zakona, regulator je utvrdio da samo investitori koji trguju kriptovalutama u vrednosti većoj od 35.000 reala (oko 6.711 američkih dolara) treba da plate porez na prihod.

Prethodni članak Kripto hakeri iz Severne Koreje samo u 2022. godini ukrali preko...
Naredni članak Kripto telefoni: Budućnost sigurne komunikacije

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar