Kripto hakeri iz Severne Koreje samo u 2022. godini ukrali preko 1,7 milijardi dolara

Kripto hakeri iz Severne Koreje samo u 2022. godini ukrali preko 1,7 milijardi dolara

Kripto hakeri povezani sa Severnom Korejom ukrali su kriptovalute u vrednosti od 1,7 milijardi dolara samo u 2022. godini, navode iz Chainalysis-a, kompanije za analizu blokčejn tehnologije.

Prošla godina, 2022., bila je najuspešnija iz ugla kripto hakera - ljudi koji se bave krađom kriptovaluta, tvrde stručnjaci Chainalysis-a. Ukupna vrednost plena kripto hakera iznosila je oko 3,8 milijardi američkih dolara, a 44% te sume odlazi na hakere povezane sa Severnom Korejom, čime je njihov plen učetvorostručen u odnosu na 2021. godinu, kada je iznosio oko 429 miliona američkih dolara.

Stručnjaci su rekli da se Severna Koreja, suočena s teškim sankcijama, okreće krađi kriptovaluta kako bi finansirala svoj nuklearni program. Podsećanja radi, ova zemlja je do sada izvela šest nuklearnih proba, a analitičari očekuju sedmu ove godine. Pjongjang je prošle godine lansirao rekordan broj balističkih i drugih projektila, a sve uprkos veoma teškoj ekonomskoj situaciji koja vlada u toj zemlji.

severna koreja

"Konteksta radi, ukupni izvoz Severne Koreje u 2020. godini iznosio je 142 miliona američkih dolara, tako da nije preterano reći da je hakovanje kriptovaluta značajan deo nacionalne ekonomije", rekao je Chainalysis u svom nedavno objavjenom izveštaju.

Kripto hakeri obično "peru" kriptovalute putem "miksera", koji mešaju kriptovalute različitih korisnika kako bi prikrili poreklo sredstava, navode iz Chainalysis-a.

Prošlog meseca FBI je potvrdio da je Lazarus Group, povezana sa Severnom Korejom, odgovorna za pljačku kriptovaluta u vrednosti od 100 miliona dolara na blokčejn mreži pod nazivom Horizon bridge, koja se dogodila prošle godine.

Sveukupno, decentralizirani financijski protokoli ili DeFi odgovorni su za više od 82% ukradenih kriptovaluta u 2022., stoji u izveštaju Chainalysis-a. Korisnici DeFi-ja znaju šta će se dogoditi s njihovim sredstvima kada ih iskoriste jer su kodovi pametnih ugovora koji upravljaju ovim protokolima prema zadatim postavkama javno dostupni. Ali ova transparentnost takođe čini DeFi posebno atraktivnim za hakere, koji mogu skenirati kodove u potrazi za ranjivostima i "napasti u savršenom trenutku" kako bi povećali svoj plen, tvrde u izveštaju.

David Schwed, glavni operativni direktor u blokčejn sigurnosnoj firmi Halborn, primetio je da programeri DeFi-ja "daju prednost rastu iznad svega", a sredstva koja bi se mogla koristiti za poboljšanje sigurnosti sistema često se usmeravaju na nagrade kako bi privukli korisnike.

dejvid šved

"DeFi programeri mogu uzeti primere od tradicionalnih finansijskih institucija kako bi svoje platforme učinili sigurnijima", rekao je g. Schwed. "Na primer, mogu simulirati različite scenarije hakiranja kako bi testirali svoje protokole ili dizajnirati mehanizme za pauziranje ili zaustavljanje transakcija kada se otkrije sumnjiva aktivnost", rekao je Schwed.

Prethodni članak "PRONALAZAČ BITKOINA" TRAŽI MILIJARDU DOLARA ODŠTETE
Naredni članak U Brazilu je moguće plaćati porez kriptovalutama

Trenutno nema komentara!Ostavite Komentar